Върху скалист остров в северната част на Франция се издигат невероятна църква и манастир, които привличат над 3 милиона посетители годишно поради уникалната си красота и историческо значение.

Манастирът, посветен на Свети Архангел Михаил, се счита се за чудо на Средновековието, известен като свято място за поклонение в християнския свят заедно с Йерусалим и Рим.

Виктор Юго, френски поет, писател и романист,  пише, че за морето Мон Сен Мишел представлява това, което Хеопсовата пирамида е за пустинята.

Gallery

През 6. и 7. век Мон Сен Мишел се използва като крепост на римско-британската култура и власт, до превземането му от франките. Според легендата Архангел Михаил се е явил на Св. Обер, епископ на Авранш през 708 г. и му е дал наставление да построи църква на скалистия остров. Обер пренебрегва наставлението докато архангелът продупчва черепа му с пръст. През 709 г. започва да се строи и селото около абатството. 

Снимка: Photomario / Shutterstock

Gallery

През 933 г. островът е анексиран заедно с Котантенския полуостров от херцог Гийом I Нормандски. През 1067 г. манастирът Мон Сен Мишел дава подкрепата си на Уилям Завоевателя. В резултат на това манастирът получава земи и имоти в Англия, а също е изобразен на гоблена от Байо. По време на Стогодишната война англичаните неколкократно се опитват да го превземат, но не успяват.

Снимка: canadastock / Shutterstock

Gallery

След Френската революция абатството е затворено и превърнато в затвор, първоначално за духовници, които се противопоставят на новия режим. След като влиятелни фигури, включителноВиктор Юго, започват кампания за възстановяване на статута на Мон Сен Мишел, през 1863 г. занданът е затворен и през 1874 г. островът е обявен за исторически паметник. 

Снимка: Rolf E. Staerk / Shutterstock

Gallery

Мон Сен Мишел и неговият залив са обявени от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство през 1979 г.

Снимка: canadastock / Shutterstock

Gallery

Всяка година Мон Сен Мишел се посещава от над 3 000 000 души (на второ място във Франция по посещаемост след Ил дьо Франс). 

Снимка: canadastock / Shutterstock