Призът за най-силната съвременна птица може спокойно да се връчи на орела харпия. Тя е най-мощният летящ хищник в тропическите гори и е сред най-големите съществуващи видове орли в света. Тя е огромна граблива птица с масивна телесна структура и с изключително здраво и силно тяло. Въпреки че е от семейство Ястребови, се нарича Харпийски орел. В Бразилия харпийският орел е известен още под името кралски ястреб заради неговата царственост и величественост в полет.

Южноамериканската харпия е най-голямата хищна птица, принадлежаща към семейството на ястребите. Името й идва от старогръцки и означава "отвличане", тъй като още в древни времена птицата е успяла да си спечели неласкава репутация. Индийците са били убедени, че с помощта на мощния й клюн лесно може да счупи дори човешкия череп... и вероятно не са много далече от истината.

Дължината на тялото достига до 1 м. Размахът на крилете достига цели 2 м. Затова е величествено да се наблюдава полетът им. Любопитно е, че женските са по-едри от мъжките и обикновено тежат от 6 до 10 кг. Отличителен белег на харпията са черните пера във формата на корона, качулка или яка в задната част на глава.

Дългите нокти (до 10 сантиметра) превръщат лапите на тази птица в нейното най-мощно оръжие. С лекота може да атакува малка сърна или куче. Обикновено се храни с маймуни, опосуми, ленивци, папагали и други. Убива жертвите си с извънредно здравите си пръсти и нокти. Специфичното в начина й на ловуване е, че се осъществява по особено жесток начин. Тя не убива моментално плячката си - разкъсва трахеята, в резултат на което жертвата дълго време остава в полумъртво състояние. Този подход на лов позволява на харпията да носи топла храна на потомството си. Женските използват дългите си нокти, които достигат до 12 см, за да пренасят плячката си, която може да тежи до цели 8 кг.

В продължение на 2 седмици харпията може да остане без храна и това да не й попречи ни най-малко.

В митологията:

Харпиите са митични чудовища в гръцката и римската митология и имат формата на птица с женско лице.