Когато става дума за животно, което си сменя цвета, веднага в съзнанието ни изниква хамелеонът. Наистина това животинче е цар в смяната на окраската. Един от неговите видове обаче спокойно може да се окичи със златен медал по многообразие и това е леопардовият хамелеон. Той е може би най-впечатляващият с цветовете си хамелеон.

Леопардовият хамелеон обитава източната и северната част на остров Мадагаскар в тропически горски биом.

В зависимост от местоживеенето си леопардовите хамелеони имат различни основни цветове, вариращи от червено-розово през зелено до тюркоазено или синьо. Независимо от това всички се приличат по своето основно умение – да менят цветовете си.

Кожните им клетки са снабдени с багрила, които са разположени в няколко слоя под епидермиса. Всеки от слоевете отговаря за определен цвят. А най-интересното е, че цветът на хамелеон се мени в зависимост от настроението му.

Така например когато са бременни или носят яйца, женските стават тъмнокафяви или черни с оранжеви ивици, за да изпратят сигнал на мъжките, че нямат намерение да се чифтосват.

Когато хамелеонът се намира под емоционално състояние като възбуда, напрежение, страх, глад или при болест, се задействат определени цветови комбинации. Заблуда е, че хамелеоните сменят цветовете си, за да заблудят противника. В своята естествена среда сред гъсталаци и дървета те и без това могат трудно да се различат.

Леопардовият хамелеон днес е най-често развъждания вид хамелеони в терариумни условия. Заради своята издръжливост и много добро здраве този вид е подходящ за отглеждане от неопитни любители на гущерите. В плен животните достигат до 4-годишна възраст при добри грижи, докато в природни условия живеят едва 2 години.