Хамелеоните са малки влечуги, които повечето хора намират за особено симпатични. Съществуват около 160 вида хамелеони, като почти половината от тях живеят на остров Мадагаскар. Любопитно за тях е, че имат 360-градусово зрение и могат да виждат в две посоки едновременно. За сметка на това обаче слухът им е много слабо развит.

Някои хамелеони са прочути със способността си да променят окраската в зависимост от фона на околната среда. Целта е да се слеят с нея и да останат незабележими. Да, те наистина владеят до съвършенство майсторството на мимикрията. Между зелените листа например хамелеонът придобива зеленикав оттенък, но ако бъде сложен върху кафяви листа или голи клонки, той постепенно покафенява. Не е рядкост хамелеоните да се отглеждат и като екзотични домашни любимци.

Знаете ли обаче, че според някои учени хамелеоните променят цвета си не в зависимост от средата, в която попадат, а под влияние на настроението, в което се намират. Като друга възможна причина посочват температурата на въздуха. Под въздействие на силни емоции те променят и обема си. Развълнувани или уплашени от нещо, хамелеоните се подуват, за да увеличат размера си и да изглеждат по-големи.

Спящият хамелеон не може да променя цвета си.