Какво по-прекрасно от чаша горещ джинджифилов чай в мразовит зимен ден? Който разполага у дома със здравословната грудка, знае колко лесно и бързо се приготвя тази напитка. Но внимание! Има няколко широко разпространени грешки при приготвянето на чая и тъкмо те намаляват ползата от него.

1. Джинджифилът се нарязва неправилно

Не само пикантният вкус превръща джинджифила в предпочитана кухненска подправка. Той съдържа ценни етерични масла и е богат на минирали и микроелементи, които укрепват имунната система. Ето защо, когато сте настинали, е добре да пиете много чай от джинджифил. Активните му вещества джинджерол и 6-шоагол действат противовъзпалително. Грешка е да пускате в чашата прекалено дебели парчета!

Важно: Колкото по-голяма е повърхнината на среза, толкова по-добре се разгръща вкусът на джинджифила. А тъкмо там се крият ценните остри вещества. Затова е най-добре да кипнете по възможност повече тънко нарязани филийки и да ги оставите да киснат. Тъй като при нарязването на ситно етеричните масла бързо се изпаряват, важно е коренът, който използвате за чая, да бъде пресен.

2. Джинджифилът не се запарва правилно

Докато при зеления и черния чай температурата на запарката има пряко влияние върху вкуса на напитката (и при двата вида не бива да е твърде гореща, за да не стане чаят прекалено горчив), джинджифиловият чай се налива врял.