Една сутрин, след изключително силна буря, хората, живеещи в близост до калифорнийското крайбрежие, се натъкнаха на нещо необикновено по плажовете – хиляди пулсиращи розови пениси.

„Нямах представа какво е това… простираха се на около 2 мили“, коментира Дейвид Форд пред Vice - Разхождах се близо половин час, бяха навсякъде.“

Озадачен от находката си, Форд се свързва с биолог от Bay Nature, който обяснява, че това всъщност е вид морски червей, известен като Urechis caupo (или по-често – като риба-пенис).

Това същество, наподобяващо мъжкия полов орган, се среща по западното крайбрежие на Северна Америка. Достига приблизително 25 см дължина и създава своя дом в пясъка или калта. Urechis caupo си прави U-образен тунел, чийто вход прилича на комин. Именно специфичната му форма му позволява да води спокоен и безпроблемен живот под земята.

Източник: Rebecca Johnson/iNaturalist/CC BY 4.0

“По време на прилив червеят се вмъква в комина и започва да отделя лепкава мрежеста слуз от жлезите си - обяснява биологът Айвън Пар. – Понякога може да видите тази слуз около входа на бърлогата им – тя прилича на разлагаща се медуза.“

Впоследствие, с помощта на три пласта мускули червеят започва да изпомпва вода в дупката си, като по този начин засмуква планктони, бактерия и други „вкусотии“ директно в мрежата. Накрая засмуква всичко.

Източник: Science Alert