През март 2018 г. 68-годишна жена от Небраска, САЩ започва да усеща дразнение в дясното око. След като си наплисква лицето си с чешмяна вода, открива, че е успяла да отдели от очната си ябълка кръгъл червей, дълъг около 1,3 см.

Когато се вглежда малко по-внимателно в своето окото, забелязва втори движещ се червей, който също успява да премахне с помощта на вода. На следващия ден решава да посети офталмолог, който открива и отстранява трети червей от окото ѝ. Изглежда тези безгръбначни животинки са решили да си спретнат цяло парти. Офталмологът посъветва жената, която по онова време е била отседнала в Монтерей Каунти, Калифорния, да продължи да промива окото с вода и да изважда всеки червей, който забележи. Съвет, който всеки от нас „иска“ да чуе, нали?

Пациентката, чийто случай е описан подробно в научния журнал Clinical Infectious Diseases, получава мазило срещу бактериални инфекции и е изписана. Когато се връща в Небраска обаче, дразнението не спира, а „усещането за чуждо тяло“ и в двете ѝ очи не изчезва. Ето защо тя отново решава да потърси медицинска помощ. След като отстранява четвърти червей и се подлага на нов тип лечение, най-накрая успява да се избави от тези безгръбначни.

Гадно, нали? Това, което е наистина страховито в целия този случай, е начинът, по който се е сдобила с червеите на първо място. Най-вероятно паразитите са се настанили в окото ѝ, след като е преминала през рояк мушички.

Пациентката често е имала навика да тича за здраве сред природата. „В началото на февруари, на ъгъла на една стръмна пътека в регионалния парк "Кармел Вали", тя преминава през облак от малки мушички - пишат изследователите. – Спомня си, че се е принудила да ги махне от лицето си и дори е изплюла няколко.“

Червеите, извадени от очите ѝ, са идентифицирани като Thelazia gulosa -  вид паразитен червей от род Телазия.

„Червеят е идентифициран като възрастен женски T. Gulosa – допълват изследователите. – Яйцата, съдържащи развити лаври, са били in utero, което означава, че хората са подходящи носители за репродукцията на T. Gulosa".

Това е едва вторият случай, в който паразитът е открит у хора, пишат авторите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Първият е от 2018 г. При него жена изважда от окото си 12 от тези паразити.

Авторите не са сигурни защо видът е започнал да заразява хората. Обикновено той се пренася между добитъка посредством мухите. Те предполагат, че причината най-вероятно се дължи на факта, че паразитът с е среща все по-често сред домашните животни.

Източник: IFLScience