Гренландия губи лед 7 пъти по-бързо, отколкото през 90-те години на миналия век. До това заключение достигна международен екип от близо 100 изследователи, които са анализирали всички спътникови снимки за период от 26 години.

С други думи, много е вероятно нивото на морското равнище да достигне до 67 см през 2011 – т.е. със 7 см повече от прогнозите, направени от Intergovernmental Panel on Climate Change (Междуправителствения панел за климатични промени / МПКП). Това от своя страна може потенциално да застраши живота на 400 млн. души (а не на 360 млн., както първоначално се очакваше).

От 1992 г. насам Гренландия е изгубила 3,8 трилиона тона лед и темпото на загуба на ледена покривка се ускорява - от 33 милиарда тона на година през 90-те г. на миналия век до 254 милиарда тона на година в момента. Това представлява увеличение от седем пъти през последните три десетилетия.

Учените отправят предупреждение, въпреки че изследването показва, че темпът на загуба на лед се е забавил между 2013 и 2017 г. Това съвпада с период на охлаждане на океаните и атмосферните температури. Учените също така подчертават, че няма значение какви мерки ще бъдат предприети за ограничаване на глобалното затопляне, защото бавният процес на топене на леда ще продължи десетилетия.