Т.нар. сребристи облаци, които някога са били изключително рядко явление, днес все по-често озаряват нашето небе. Те се формират в горната част на земната атмосфера – десетки километри над останалите облаци.

Когато долната атмосфера се затопли през летните месеци, въздухът започва да циркулира нагоре. В мезосферата – на около 80 км над морското равнище - се разширява и се охлажда. Ако има достатъчно водни изпарения в тези студени условия, ще замръзне около минатюрни прашинки метеоритен прах. А това от своя страна ще доведе до формирането на тези наистина вълшебно изглеждащи сребристи облаци.

Въпреки че се намират на прекалено голяма височина, за да бъдат видени през деня, когато Слънцето започва да залязва зад хоризонта, неговата светлина продължава да се отразява от облаците, разположени на големи височини, и съответно осветява красивия феномен на фона на тъмното небе.

Снимка: Anna Anikina / Shutterstock

Жителите на Северното полукълбо могат да им се наслаждават от юни до края на август, докато тези в Южното – през зимата.

Снимка: Andrei Nekrassov / Shutterstock

За да видите този пленителен феномен, насочете взора си на северозапад час след залез слънце. Ако пък искате да се насладите на сребристите облаци сутринта, се обърнете на североизток час преди изгрев.

Тъй като условията за образуването на тези великолепни облаци са изключително специфични, е много трудно да предскажем появата им повече от 2 часа по-рано. Ако не успеете а ги зърнете на живо, поне може да се насладите на тези страхотни фотографии.

Източник: IFLScience