Подобно на останалите тревопасни, и вомбатите акат много. За разлика от другите видове обаче, техните изпражнения имат почти съвършени кубични форми и малко или много приличат на зарчета. Но защо?

Първо, каква е функцията на формата?

Благодарение на нея вомбатите маркират територията си много по-ефективно, тъй като малките купчини с кубични форми се задържат по-добре на земята и не се търкалят толкова лесно по хълмовете на техния хабитат.

Да, много други видове използват изпражненията за същата цел, но никой друг не е прибягнал до подобна иновация поради простата причина, че не е лесно да създадеш храносмилателна система, произвеждаща кубични, а не цилиндрични форми. Каква е тайната на вомбатите?

Снимка: Pixelheld / Shutterstock

"Това, което ме заинтригува е, че досега не бях виждала нещо толкова странно в биологията. Бе същинска мистерия - казва д-р Патрисия Янг от Технологичния институт в Джорджия. - В началото дори не вярвах, че е истина. Потърсих в Google и видях множество изпражнения на вомбати с формата на кубчета, но продължавах да съм скептична."

Ето защо д-р Янг решава да проучи въпроса по-подробно и съответно - се сдобива с храносмилателните системи на вомбати, загинали трагично при пътни инциденти, и разплита мистерията.

В общи линии храносмилателният процес при вомбатите е много дълъг – от 14 до 18 дни, а погълнатата от тях храна преминава през близо 30-метровите тънки черва в полутечно състояние. Тя се втърдява едва в самия им край (в последния метър, метър и половина) и именно тук екскрементите придобиват специфичната си форма – водата от тях се отделя благодарение на промяната на еластичността на чревните стени по дължина. Те се разтягат в някои области по-силно и по-слабо в други, определяйки положението на повърхностите и стените на кубовете.

Според д-р Янг по-нееластичните области вероятно спомагат за образуването на ръбовете на изпражненията, докато фекалиите се движат през червата.

Изследването е публикувано в Soft Matter.

Източник: IFLScience