Учени установиха как замърсяването на въздуха води до рак.

Екипът изследователи от Института Франсис Крик в Лондон установиха, че въздушното замърсяване не причинява толкова щети, а по-скоро събужда стари повредени клетки. Резултатите от изследването напълно трансформират разбиранията ни за това как се образува един тумор, твърдят учените.

До момента убеждението на научната общност е, че генетичният код на клетките мутира до момент, в който тя се превръща в раково образувание. Учените от Института Франсис Крик установяват обаче, че увреждането в генетични код е вече налице в дадена клетка и се изисква фактор, който да го активира и така да се стигне до рак.

Откритието на учените е направено докато изследват защо непушачи също се разболяват от рак на белия дроб.

Фокусират се върху проучването на фини прахови частици от вида ПМ 2.5, които имат диаметър много по-малък от човешки косъм и установяват, че в райони със силно замърсен въздух има много повече непушачи, болни от рак на белия дроб.

Вдишването на този вид частици изпраща химически сигнал към дробовете и активира клетките да възстановят нанесеното увреждане.

Но една на всеки 600 хиляди клетки в дробовете на 50-годишен човек вече съдържа ракова мутация, която до този момент е била напълно безобидна.

С лекарство, което блокира химичния сигнал, учените от Лондон успяват дори да спрат образуването на рак у мишка, изложена на мръсен въздух.

Резултатите от изследването са двоен пробив в разбиранията ни и за ефекта от мръсния въздух и за причините за рак.

Идеята, че мутация на ДНК на клетката не е достатъчна, за да се образува рак, а е необходимо нещо да я активира, е предположена още през 1947 година от учения Исаак Беренблум. 

Изследването на учените в Лондон е представено на конференцията на Европейското общество за медицинска онкология в Париж, която продължава да 13 септември.