Две трети от Големия бариерен риф имат най-голямото коралово покритие от 36 години насам, предаде Ройтерс, като цитира последните данни от доклад на Австралийския институт по морски науки. 

Специалистите обаче предупреждават, че уникалната екосистема остава уязвима към все по-честото масово избелване на коралите, предава БТА. Възстановяването в централните и северните участъци в Големия бариерен риф, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, контрастира с южната част, където е отчетена загуба на коралово покритие, се отбелязва в годишния доклад. 

"Това показва колко е уязвим към продължаващите остри и тежки смущения, които се появяват по-често и са по-дълготрайни", се казва в изявление на главния изпълнителен директор на института Пол Хардисти.

Докладът е представен, докато ЮНЕСКО обмисля дали да обяви за "застрашен" обект Големия бариерен риф, след като експерти на организацията го посетиха през март. Срещата на Комитета за световно наследство трябваше да се проведе в Русия през юни, но бе отложена.

Като основен показател за здравето на рифа Австралийският институт по морски науки определя наличието на покритие от твърди корали. То трябва да бъде повече от 30 процента, обясняват специалистите, като се позовават на дългогодишните си наблюдения. 

В северната част на Големия бариерен риф средното ниво на покритието от твърди корали се е увеличило до 36 процента през 2022 г., като е било едва 13 процента през 2017 г. В централния участък в момента достига до 33 процента, като най-ниското му ниво е било през 2019 г. - 12 процента, отбелязват изследователите. Това е най-голямото покритие от твърди корали, регистрирано и в двете части от 1985 г., когато започват наблюденията.

Въпреки това в южния сектор, който обикновено има по-голямо покритие от твърди корали в сравнение с другите два, сега е намаляло до 34% през 2022 г. от 38% година по-рано, се казва в доклада.

Възстановяването на покритието става след четири фази на масово избелване на коралите в последните години и първото, установено по време климатичния феномен "Ла Нина", свързан с по-ниските температури в Тихия океан. Пол Хардисти уточнява, че макар и обширно, този процес през 2020 г. и 2022 г. не е нанесъл толкова щети, колкото през 2016 г. и 2017 г.

"Тези последни резултати показват, че рифът все още може да се възстанови в периоди без интензивни смущения", обясни специалистът.

Уникалният риф край източния бряг на Австралия се простира на повече от 340 000 квадратни километра. Той е смятан за едно от спиращите дъха природни чудеса на Земята.