Колко добре познаваш някои застрашени видове?

Какво ти е познанието за прекрасния ни свят? Ето 12 великолепни факта, за нашите застрашени животински приятели – от умните и музикални китове, силно еволюиралата полярна мечка до странностите на тигрите и орангутаните.

1. Белите мечки не са наистина бели

Истина е, че белите мечки всъщност имат черна кожа (погледнете носовете им), която е покрита с прозрачна, без пигменти, козина. Козината на всяка една полярна мечка отразява видимата светлина и това ги прави бели в очите ни.

2. Кашалотите спят изправени

Малко странно и не така комфортно, но кашалотите спят вертикално, с опашка увиснала надолу. Всъщност, кашалотите спят само с половината от мозъка си, не правете това у дома си, но в тази поза, те успяват да дишат през ноздрите си. 

3. Полът на костенурките се определя от температурата

Полът на новоизлюпените морски костенурки се определя от температурата на гнездата им. Ако е по-топло от основните 28-29 градуса по Целзий, новоизлюпената е женска, ако е по-студено – мъжка.

4. Тигрите имат най-ярките очи сред животните

Снимка:  Anan Kaewkhammul / Shutterstock

Окото на тигърът е с подсветка от мембрана, която отразява светлина през ретината. Поради тази причина, тигрите имат най-светлите, и според мен, най-красивите очи сред природата.

5. Орангутаните имат гъдел

Съществуват два вида гъдел. Първият е по-лек ни кара само да потрепваме, а вторият ни кара да се смеем неконтролируемо. Много животни имат първия вид гъдел. Той им помага да се отделят от много опасни животни и насекоми. Всъщност много малка част от животните имат вторият вид гъдел. Може би само ние, хората и близките ни роднини– орангутаните.

6. Белите мечки нямат нужда да пият вода

Очевидна бележка: повечето от водата на Арктика е замразена. За мен и теб, това би било проблем. Но не и за полярните мечки. Те са еволюирали така, че не се нуждаят от вода за пиене. Те си снабдяват необходимата вода, чрез горенето на мазнини.

7. Кашалотите имат най-големия мозък сред животните

Не само, че имат най-големите зъби, кашалотите имат и най-голям мозък. Най-големият хищник на света има мозък пет пъти по-тежък от нашият.

8. Морските костенурки говорят помежду си преди да се излюпят

Хората си мислят, че костенурките не произвеждат звуци, но това не е вярно.- Морските костенурки говорят помежду си още преди да се излюпят. Още когато се намират в своите собствени яйца, костенурките си говорят чрез звуци. Учените твърдят, че така те координират времето на излюпването си.

9. Орангутаните обичат вкуса на сапун

Не само, че обичат дориан, най-ароматният плод, който съм срещала, но странно , те обичат да си похапват и сапун, който изненадващо не дразни стомасите им. Въпреки, че си приличаме много с тях, не ви съветвам да пробвате нито едно от двете…

10. Белите мечки имат сини езици

Източник: Elena Birkina / Shutterstock

Снимката казва всичко

11. Гърбатият кит следва и създава музикални тенденции

Гърбатите китове обичат да пеят. Но те не просто произнасят едни и същи звуци. Песните се променят и развиват. Ако си харесат някой звук, идващ от друг кит, те не просто се ослушват, но добавят новите музикални звуци към техните репертоари. И ако е достатъчно закачливо, други китове ще го чуят и ще разнесат музиката надалеч в морето. Нещо подобно на мексиканската вълна.

12. Урината на тигъра има миризма на пуканки с масло

Ето и един полезен факт – използвай го уместно.

Източник: Greenpeace.org