Един от най-мащабните проекти за наблюдение на дивата природа в историята на Австралия установи, че местните видове са започнали да се възстановяват от горските пожари през 2019 г. и 2020 г., предаде агенция Синхуа.

Австралийският клон на Световния фонд за природата (СВП) публикува констатациите си от проекта „Поглед към възстановяването“, чиято цел е наблюдението на региони, засегнати от пожарите. Като част от проекта повече от 1100 сензорни камери бяха инсталирани в осем австралийски региона, пише БТА. Така бяха направени над 7 милиона снимки и експертите откриха обнадеждаващи признаци за възстановяването на дивата природа.

Опустошителните горски пожари изпепелиха около 24 милиона хектара земни площи в Австралия през 2019 г. и 2020 г. Предишни изследвания на СВП показаха, че при бедствието три милиарда животни са били убити или изселени от местообитанията си.

Благодарение на проекта „Поглед към възстановяването“ беше установено обаче, че някои животни, сред които вид торбести мишки, валаби, ехидни и коали, се справят по-добре от очакваното.

Един вид торбеста мишка от остров Кенгуру беше застрашен от изчезване заради пожарите, след като 90 процента от местообитанието му беше изгорено. Сега обаче камерите на СВП заснеха окуражаващ брой представители на вида на много места на острова.

„Няма почти нищо по-хубаво от това да видиш застрашен вид на място, където най-малко го очакваш“, каза координаторът на програмата Ема Спенсър. „Този проект показва невероятната устойчивост на нашата австралийска дива природа и помага на управителите на земите да защитят местните видове в регионите, засегнати от пожари.“

Изкуствен интелект беше обучен да разпознава 150 австралийски видове, за да бъде успешно разгледан огромния брой снимки.