Австралийският министър на околната среда и водите Таня Плиберсек обяви, че защитената територия на Морския парк на остров Макуори ще бъде разширена, съобщи Синхуа.

Паркът, разположен между Тасмания и Антарктика, ще увеличи територията си от 162 000 на 475 465 квадратни километра.

Районът на остров Макуори и околните води е местообитанието на някои от най-емблематичните морски видове в света като качулат пингвин и южен морски слон.

Риболовът, добивната промишленост и други добивни дейности ще бъдат забранени в 93% от новата разширена зона на парка, за да бъде опазено неговото уникално биоразнообразие, пише БТА. Плиберсек твърди, че остров Макуори, който беше включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1997 г., е ключово място за размножаването на милиони морски птици, тюлени и пингвини.

„Австралийците разбират, че здравето на нашата нация е свързано със здравето на нашата природа“, каза Плиберсек. „Като министър на околната среда, аз съм решена да защитавам важните неща още повече, да поправям повече от онова, което е повредено, и да работя с природата по-добре в името на бъдещето.“