Ако пиете кафе всяка сутрин, то вие сте сред милиардите фенове на тази напитка по света. Над 2,25 млрд. чаши кафе се консумират всеки ден. Впечатляващо, нали? А знаете ли достатъчно неща за тази кофеинова напитка?

Да видим…

Правилното време за пиене на кафе

Ако пиете кафе, за да се почувствате по-енергични, избирайте подходящото време за тази цел. Можете да го определите по нивата на кортизол в тялото ви. Повечето хора пият тази напитка между 8 и 9 ч. Следващият пик е между 12 и 13.00, а последният – от 5:30 до 6:30. Най-добре е да пиете кафе, след като започнете да се чувствате уморени. След последния пик не е препоръчително да приемате повече от тази напитка, в случай че бихте искали да спите.

Взаимодействие с лекарствата

Немски учени откриват, че взаимодействието между кафеина и болкоуспокояващите увеличава техния ефект.

Продължителност на ефекта

Ако изпиете една чаша кафе в 9.00 ч, до 13.00 в тялото ви ще са останали едва 100 мг от напитката. Ако я приемете след 15.00 обаче, ще останете свежи до късно вечерта.

Смляното кафе „живее“ в рамките на 15 минути

Ако смелите кафе на зърна, не го оставяйте да престои твърде дълго. Изпийте го в рамките на 15 минути. След това то просто ще изгуби вкуса си, а вие няма да може да го различите от останалите видове кафе.

Как кафето се произвежда

 За да произведете 0,9 кг кафе, трябва да оберете реколтата от 2 дървета. Едно подобно растение достига зрялост за 3 години.

Кафето влияе на спортните резултати

Кафето увеличава нивата на адреналин в тялото и освобождава мазните киселини от мастните тъкани. Това от своя страна довежда до по-добри резултати по време на спорт или фитнес тренировка.

Някога хората са яли кафе

Все пак се получава от плод. В началото африканските народи са смесвали животински мазнини със смлени плодчета кафе, за да произвеждат специфична паста.

Правене на кафе

Повечето хора си мислят, че силния вкус и черния цвят на кафето са равносилни на повече кофеин. Печенето му обаче не влияе на количеството кофеин в него. То си остава същото. По време на печенето влагата се отделя от зрънцето и то започва да изглежда по-голямо.

Източник: BrightSide / Мениджър Нюз