Предпочитаните от нас ухания и аромати може да са непоносими за домашните ни любимци. Те имат по-чувствителни носове и ги възприемат значително по-силно. Тук ще ви издадем кои пет миризми намират за ужасни котките. Тези мили създания имат до 70 милиона обонятелни рецептори, поради което реагират много по-бурно на миризмите от хората. Специално острите миризми са истинско мъчение за всяка котка и са в състояние на бърза ръка да я прогонят. Ако имате котка вкъщи, добре е да знаете с кои миризми трябва да сте по-внимателни. Преди всичко не забравяйте да проветрявате редовно!

1. Етерично масло от чаено дърво

Този универсален продукт се използва за какво ли не – включително да пъди чужди котки от градината. Котките мразят не само миризмата му, но съдържащите се в него феноли могат да бъдат отровни за писаните дори в незначителни количества. Затова се въздържайте от употребата на масло от чаено дърво в затворени помещения.

2. Цигари

Непушачите не понасят цигарения дим – котките още по-малко. Сигурно малцина знаят, че и животните могат да бъдат пасивни пушачи, което води до увеличаване на риска от рак. Ето защо трябва да внимавате в жилището ви да не се пуши, ако имате котка. Тези животни са заклети противници на тютюна!

3. Парфюмиран пясък за котешка тоалетна

Стопаните на котки често купуват ароматизирани постелки, защото котешката тоалетна обикновено мирише непоносимо. Вашите четириноги любимци обаче мразят миризмата им. За да я избегнат, си намират други места в дома, където да си вършат работата. А не бихте искали подобно нещо, нали? Най-добре почиствайте по-често котешката тоалетна, за да се сведат миризмите до минимум.   

4. Лавандула

Ние обичаме миризмата й, но котките за съжаление не! Етеричните масла в състава на лавандулата ухаят прекалено силно за чувствителния нос на писаните. Това растение обаче пропъжда комарите. Избягвайте най-вече широколистната и френската лавандула, понеже тези сортове съдържат монотерпен и кетони, които може да са токсични във високи концентрации. Бъдете особено предпазливи с лавандуловото масло, тъй като съществува опасност да отрови котката. Преди да го дадете на любимеца си – например за подобряване на съня, - първо се консултирайте с ветеринар.

5. Ароматизирани свещи

Ароматизаторите за въздух във вид на спрей, свещи или пръчици, чий мирис хората намират за приятни, котките мразят от дън душа. Колкото и да ви е мъчно, трябва да се примирите, че животните имат по-развито обоняние и затова е за предпочитане да се въздържате от употребата на подобни благоухания.