1. Всички патици имат много водоустойчиво оперение. Перата се припокриват едно друго и когато ги почистват, патиците втриват с човките си в тях тънък слой мазнини, за да не може да прониква вода. Дори при гмуркане пухестата долна страна, която се допира до кожата, остава суха.

2. Патиците са всеядни и се прехранват предимно с трева, водни растения, насекоми, семена, плодове, червеи, риби и ракообразни.

3. Само за да си набавят храна, патиците могат да се гмуркат на дълбочина повече от 6 метра.

4. Патетата, които са на по-малко от 10 дни, плуват и се придвижват на групи. Винаги са близо до майката, за да избегнат евентуални нападения на хищници.

5. Патиците поддържат идеална телесна хигиена. Наред с движенията за почистване, патиците могат да се изправят, да пляскат с крила, да се отърсват, да клатят глава, да подреждат перата си и да се чешат.

6. Тези животни са активни и денем, и нощем. Ако през деня е много горещо, те отлагат активната си фаза за през нощта и обикновено спят с отворени очи както във водата, така и на сушата.

7. За разлика от гъските патиците са моногамни само един размножителен сезон, а не цял живот. Всяка година си търсят нов партньор.

8. Патиците са отлични летци. Някои видове развиват скорост до 110 км/ч.

9. Мит е, че крякането на патиците не произвежда ехо. Развенчава го английският акустичен инженер Тревър Кокс от Университета в Салфорд. Любопитно е също, че само женските патици издават този крякащ звук.  

10. Зеленоглавата патица е била отглеждана в Китай още преди 4000-5000 години. Тъй като патицата е традиционно блюдо в китайската кухня, днес само в тази страна производството на тези птици е над 2 милиарда годишно, което прави около 3/4 от световното производство.