Балканска кухня: Турция събира вкусовете на няколко региона
Турската кухня и нейните типични ястия предлагат преживяване на вкусовете, което със сигурност ще достави наслада дори на най-големите чревоугодници. С богати и разнообразни традиции, повлияни от различни вкусове, включително близкоизточна, азиатска, средиземноморска и османска кухня, но също така и тези на Балканите и Кавказ, турската кухня не оставя никой безразличен. Особено онези, които обичат пищно използване на подправки, месо и зеленчуци.
Влиянието на османската кухня
Историята на Турция е повлияла силно турската гастрономия. На практика турската кухня произлиза от османската кухня и съответно е прекрасна смесица от вкусове и традиции. Всяка от териториите, принадлежащи на Османската империя (от Балканите до Кавказ и от Близкия изток до Средиземноморието, та чак до Анатолия), е допринесла за това, което познаваме като турска кухня. Голямото разнообразие от култури, присъстващи на територията, е направило невъзможно турската храна да бъде хомогенна.
И така, какво ядат хората в Турция и какви са турските храни? Всеки регион е запазил своите характеристики, като същевременно е развил свои собствени традиции. На север, до Черно море, аншоата е звездата на трапезата, докато на югоизток на почит е прочутия им кебап. В Западна Турция зехтинът се използва широко в типичните ястия, докато в Средиземноморието в кухнята преобладават зеленчуците.
10 ястия, които да опитате в Турция
1. Бюрек
Класическата версия на тази популярна улична храна се приготвя с бутер тесто, сирене и кайма. Но има много вариации, които зависят от плънката (например: зеленчуци), начина на готвене и формата.
2. Кебап
Кебапът е също част от уличната храна. Това е агнешко или пилешко месо, мариновано в подправки, олио и лимон, а след това приготвено на скара. Предлага се в много различни форми: дюнер кебап, на шиш и т.н.
3. Чорба и супи
Когато температурите започнат да падат, най-доброто нещо за ядене в Турция е супата. Супата е много популярна и ценена храна в Турция, крайъгълен камък на местната култура и традиции. Типична за Истанбул е чорбата от червена леща и лимон.
4. Пиде
Още една характерна улична храна. Това е вид турска пица, но оформена като лодка. Няма фиксирано правило за гарнитурите, но най-често е с кайма от агнешко месо и нарязан лук.
5. Долма
Снимка: Esin Deniz / Shutterstock
Какво да ядете в Турция, ако сте вегетарианец? Едно ястие ясно илюстрира връзката между Турция и Гърция. Точно както гръцката кухня се гордее със своята долмадакя, турската кухня също предлага свой собствен вид лозови рулца - долма. Но турските лозови рулца са нещо много различно. Пълнежът им е смес от подправен ориз, стафиди и кедрови ядки.
6. Мантъ
Тестен специалитет от Централна Анадола и много важно ястие в турската кухня, което обикновено се приготвя по празници. Мантъ се прави винаги ръчно, но няма общо правило по отношение на формата и подправките. Обикновено се поднасят с чеснов млечен или доматен сос.
7. Хюнкар бегенди
Ястие, тясно свързано с местната история и традиция. Известно още като „Султанската наслада“, тъй като се твърди, че е било особено популярно ястие в султанския дворец. Патладжанът е много често срещан зеленчук в турската кухня. В този случай се комбинира със задушено телешко (или говеждо), сервирано върху кремообразен сос от патладжан и бешамел.
8. Кюфта
Ето нещо, което определено не бива да пропускате по време на обиколката си в Истанбул: неустоимите кюфтета на турската кухня. Традиционно те се приготвят с месо, зеленчуци, яйца и подправки. Днес има около 200 различни вида кюфтета и всяка вариация е много вкусна.
9. Имам Байълдъ
Буквално преведено, означава „Имамът припадна“. Името идва от легенда, която разказва за имама, който наистина припаднал от вкусотията на ястието. Много популярно ястие в Турция, което представлява патладжан, пълнен с домати, лук и много олио.
10. Баклава
Какво хапват в Турция за вкусен завършек на храненето? Или като лека закуска? Перфектният избор е баклава, на която ще обърнем специално внимание.
Баклавата – запазената марка на Турция
Всеки, който е бил в Турция, със сигурност е опитал от вкусната им баклава. Баклавата всъщност е сладкиш, който се среща в много страни на Балканите и в Близкия изток, Разликите са многобройни, вариращи от формата, през броя на слоевете, до пълнежа, който може да се приготви не само с ядки, а и с различни видове сушени плодове. Запазената марка на Турция обаче е баклавата с шамфъстък. В миналото тази баклава се е правела от домакините само за празници и специални поводи, защото приготвянето ѝ е изисквало дълга и търпелива работа. В днешно време фините готови кори спестяват много усилия, без да се прави компромис с резултата. Ще я разпознаете не само по уникалния вкус, в който шамфъстъкът доминира, но и по финия ѝ меден сироп, който се абсорбира в пълнежа и след това се освобождава в експлозия от сладост с всяка хапка!
Баклава с шам фъсък
Снимка: Anna_Pustynnikova / Shutterstock
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори, препоръчваме София Мел Фини Кори
- 120 г масло, разтопено
- 200 г фино смлян суров шамфъстък + 1 с.л. за поръсване
- 100 г фино смлени орехи
- За сиропа:
- 400 г разтопен мед
- 300 мл вода
- сока и кора на ½ лимон
Начин на приготвяне:
1. Поставете 4 кори за основа на баклавата, като всяка намазвате с разтопеното масло.
2. Поръсете с предварително смесените смлени ядки и покрийте с две кори. Отново намажете с масло всяка.
3. Продължете по същия начин, докато свършат всички ядки. Завършете с 3 кори, намазани с масло.
4. След като подредите баклавата, много внимателно я нарежете с остър нож на малки правоъгълници или ромбове. В прорезите сипете останалото масло.
5. Изпечете баклавата в предварително загрята на 170 градуса фурна (може да използвате вентилатор) за около 40 минути. Извадете и оставете да се охлади напълно, преди да я залеете със сиропа.
6. За сиропа смесете всички продукти и го варете около 5-10 минути. Не заливайте веднага баклавата, а изчакайте малко да се охлади, но да бъде леко топъл – така баклавата става по-хрупкава.
7. Прецедете сиропа и залейте баклавата, след което поръсете с шамфъстък. Оставете да поеме сиропа поне една нощ, преди да я поднесете.
Автор: Деси Тодорова
Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел и Kotányi; консултант: Кулинарна академия HRC














