Тази рецепта ни е много любима, защото е малко по-различен хляб – здравословен и полезен. В замесването на тестото може да включите дори и по-малките деца. А хлебчетата стават наистина много ефектни!

Тиквени хлебчета

Необходими продукти:

600 г брашно

300 г тиквено пюре

200 мл прясно мляко

60 г захар

60 г меко масло

2 яйца + 1 жълтък

1 пакетче суха мая

½ ч.л. сол

пръчици канела, за декорация

1. Затоплете млякото (не бива да е горещо) и размийте в него маята, като добавите 1 лъжица брашно и 1 лъжица захар. Оставете на топло, за да се активира маята.

2. Пресейте брашното, добавете останалата захар и солта, леко разбъркайте и направете кладенче.

3. Сипете в кладенчето разбитите предварително яйца, тиквеното пюре, накъсаното на парченца масло и активираната мая. Омесете гладко и еластично тесто. Покрийте го с кърпа и оставете на топло, за да втаса.

4. Разделете тестото на парчета и всяко оформете на топка. В средата на топчето забодете половин пръчка канела за дръжка на тиквата, а с помощта на готварски конец, който трябва да кръстосате четири пъти около питката и леко да пристегнете, се оформят тиквите.

5. Подредете тиквените хлебчета в тава върху хартия и приберете на топло, за да втасат още веднъж. След като се надигнат, намажете с разбития жълтък и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. Конецът отстранете след като се охладят.

Добър апетит!

А във Фейсбук очакваме вашите рецепти за още варианти на тиквен хляб.

Новите родители