Кухните ни отново греят във великолепни оранжеви тонове, защото е сезонът на тиквите. Но всяка година допускаме отново и отново 4 основни грешки при приготовлението им.

Докато едни уж владеят изкуството за приготвяне на тиквата, за други тя е корав залък. Всъщност не е толкова трудно, колкото си мислите. Ето кои са най-честите грешки, които домакините правят.

1. Белене на тиквата

Изпотявате се само при мисълта, че ви предстои да белите тиква? Това е напълно излишно, защото по принцип тиквата няма нужда от белене.  Повечето обикновени тикви могат да се ядат с кората. Тя се бели само при приготовлението на някои специални ястия. Но когато печете тиква на фурна или готвите тиквена супа, не се налага да махате кората.  Тиквата Хокайдо също никога не се бели и е предпочитана за кремсупи, сосове и сладкиши, както и за плънка на баници. Вкусът й е сладък, леко орехов и дори кестенов. 

2. Супата е прекалено гъста

Супата от тиква е любимо ястие – нищо чудно, че може да се приготвя по безброй различни начини, включително с портокалов сок или кокосово мляко. Спокойно добавете един черпак повече течност в тенджерата, защото обикновено тиквената супа става твърде гъста и заприличва на пюре. Винаги може да я разредите с вода или бульон, ако се сгъсти прекалено впоследствие. Вероятно ще се наложи само да добавите още подправки.

3. Варене на тиквата

Не е много добра идея да се вари тиквата, защото освен че самата тя пуска сок, попива допълнително вода от тенджерата и става много водниста. При варене се губи и част от  полезните вещества, които тя съдържа. Затова е по-добре да се пече, като така ще се запази и вкусът, и текстурата. Дори когато тиквата ви трябва за пюре или плънка, за предпочитане е да я печете, вместо да я варите. Разбира се, за някои рецепти се прави изключение.

4. Съхраняване в хладилник

Много е важно тиквата да се съхранява правилно. Ако я държим в хладилник, трябва да е нарязана и увита във фолио. В противен случай се окислява и витамините й се губят. Не бива и да се замразява, понеже полезните й съставки се разграждат. Цяла при стайна температура тиквата издържа 3 седмици, а в хладни и тъмни помещения – дори няколко месеца.