Събуйте обувките. Когато сте на ливадата, по пясъка на плажа, в градината, дори теренът да не е равен, или когато стъпвате по камъните в реката – вашите крака ликуват, ако са боси. Родители и деца имат само полза.

Босото ходене ни прави не само по-стабилни, но има и куп ползи за здравето и за психиката. Кои са те?

1. Намалява риска от изкълчване и наранявания

Обувката променя естественото движение на крака. Това е особено изявено при децата. Когато крачето им е стегнато в обувка, ставите се натоварват, а мускулите – отслабват. Колкото по-слаби са те, толкова рискът от изкълчвания и наранявания нараства.

Дори най-удобната обувка променя анатомия и формата на стъпалото. Тя нарушава механизма на движение, променя центъра на тежестта и разпределението ѝ.
Експерти твърдят, че преди изобретяването на обувките, сме били по-здрави. И дават пример с хората от племето Зулу, които до ден днешен ходят боси, и които са по-здрави от европейците.

2. Допирът до земята прави акупунктурен масаж

Стъпалото е така чувствително както и пръстите на ръцете. На квадратен сантиметър в него са съсредоточени най-много рецептори. Всички те се "събуждат" , когато ходим боси, активно масажирайки биологично активни точки - над 72 хиляди, според китайската медицина. Всяка от тях е свързана с един или друг вътрешен орган и активизира работата му.
Така ходенето бос осъществява най-добрият природен масаж. Чувствителните микрокомпютри на краката излъчват импулси към цялото тяло, успокояват стреса и събуждат положителни емоции