По всичко личи, че човечеството се сдоби с ново и невероятно оръжие в битката срещу рака – простичък тест, разработен от GRAIL, който може да засича множество различни типове рак още преди появата на каквито и да било очевидни симптоми.

Поне това сочат резултатите от огромно изследване, наречено Pathfinder. В него взимат участие 6600 възрастни на възраст над 50 г. Всеки един от тях извършва кръвния тест, след което резултатите се смесват със сегашните методи за скрийнинг. По този начин учените успяват да проверят дали т.нар. тест Galleri успява да открие ракови заболявания, които стандартните начини не успяват. При това още в самото начало – в момент, в който заболяването е най-податливо на лечения. Ако ракът бъде засечен в стадий  I или II, шансовете за оцеляване са най-високи. Ето защо диагностиката на този тип заболявания е един от най-мощните инструменти, с които разполагаме в битката с тях, и подобен тип тест би могъл да спаси безброй животи (само през 2018 г. в световен мащаб от рак са починали 9,6 млн. души).

В края на краищата тестът Galleri открива рак в 1 процент от общия брой хора. При някои от засечените типове рак не съществуват методи за скрийнинг, което означава, че заболяването е щяло да прогресира значително, преди въобще да може да бъде открито. След като съчетават теста с други методи за скрийнинг, резултатите не закъсняват.

„Когато го съчетахме с MCED [Multi-Cancer Early Detection] – стандарта за скрийнинг – бяха засечени два пъти повече ракови заболявания, отколкото само с типичен скрийнинг. Всъщност Galleri откри повече ракови заболявания, отколкото всички стандартни единични скрийнинги за рак, препоръчани от U.S. Preventive Services Task Force [независима група национални експерти в САЩ], взети заедно. В това число ракови заболявания на черния дроб, тънкото черво и матката в стадий I и на панкреаса, костите и орофаринкса в стадий II“, казва д-р Джефру Венстром, ръководител на медицинските проекти в GRAIL.

Това е от особено забележително, тъй като популацията в PATHFINDER е тествана изключително щателно за подобни ракови заболявания с успех на средното.

От общия брой участници 35 са диагностицирани с 36 ракови заболявания; 25 от тях представляват рак, за който на този етап не разполагаме със скрийнинг тестове. Близо половината от нерецидивиращите ракови заболявания са открити или в I, или в II стадий, което означава, че те са потенциално податливи на ефективно лечение. Някои от засечените ракови заболявания са на панкреаса и яйчниците, които обикновено се откриват на по-късен етап и прогнозите често са значително по-лоши.

Учените установяват, че сигналното тестване идентифицира произхода на рака с 97 процента точност – тази стойност е значително по-висока от стандартните методи за скрийнинг, с които разполагаме в момента. Освен това участниците признават, че нивото им на тревожност е било значително по-ниско по време на самите тестове. Резултатите на по-малко от 1 процент от участниците са били фалшиви положителни.

Източник: IFLScience