Маларийните комари и техните най-близки роднини са се научили да „виждат“ топлината на човешките и животинските тела с помощта на рецептори, които други насекоми използват, за да защитят тялото си от хипотермия. До този извод са стигнали генетици, чиято статия е публикувана от научното списание Science, пише агенция "Фокус".

"Комарите пренасят инфекции, които са причина за смъртта на повече от 700 хиляди души всяка година. Тези насекоми използват топлината, за да намерят своите жертви. Учените са доказали, че предците на комарите са придобили тази способност по време на прехода към нова" диета ", като коригират рецептора, който техните близки роднини са използвали за защита от студа ", отбелязват изследователите.

Комарите намират жертви по няколко начина едновременно. Първо насекомите изчисляват своето положение чрез излишъка на въглероден диоксид във въздуха, а след това използват топлината на тялото, както и молекулите пара и млечна киселина, които присъстват в потта на хора и животни, за да изберат точка за ухапване.

Надявайки се да създадат средства, които да плашат насекомите или да ги накарат да игнорират хората, биолозите отдавна изучават как действат миризмите на комари и термичното им зрение. През последните години тези изследвания придобиват особено значение поради факта, че комарите стават все по-устойчиви на химикали и капани.

Генетиците от Харвард и техните колеги се заинтересуваха от това как африканските маларийни комари (Anopheles gambiae) са се научили да „виждат“ топлината, която се излъчва от телата на жертвите им и да я разграничават от други източници на инфрачервено лъчение.