От всички, които искат бебе, само 30% жени забременяват веднага, 85% - в течение на 12 месеца, а останалите могат да чакат с години и дори да потърсят лекарска помощ. Но 100% от бъдещите майки търсят подробности за бременността и раждането. А интернет е меката на информацията и… дезинформацията, затова нищо чудно да се натъкнем на противоречиви, лъжливи и дори опасни твърдения за този толкова важен период.

AdMe.ru подбира най-популярните псевдонаучни факти, за да не им вярваме повече.

Жените с широк ханш раждат по-лесно

Ти си „тясна“, ще родиш трудно… Много жени са чували това, но широчината на горната част на бедрата няма нищо общо с размера на родовия канал. При раждането си бебето минава пред кръглия отвор в средата на таза и неговият размер не зависи от ширината или  в средата на таза, който отвън не може да се види. Размерът на канала е различен за всички жени и не зависи от размера на бедрата.

По формата на корема ще разберем дали е момче или момиче

Понякога наистина съвпада, но, ако беше истина, щеше да е много удобно. Само че е невъзможно, защото на размера и формата на корема на бременната влияят само две неща: размерът на плода и неговата поза в утробата. Половата принадлежност на бъдещото дете не е указана във формата на тялото на майката.

Честите процедури с ултразвук могат да навредят на плода

Няма никакви научни доказателства, че пренаталното изследване на плода в утробата може да повлияе на майката или на нероденото дете. Ултразвукът представлява високочестотни звукови вълни, които се изобразяват на екран.

Интензивността на тези вълни е ниска, а самата процедура продължава само няколко минути. Опасност може да възникне, ако продължи прекалено дълго, а професионалистите не допускат това.

Продължава на страницата на Новите родители.