Зеленият чай има безброй ползи. Може да го вĸлючитe във вaшaтa диeтa зa пpoфилaĸтиĸa и лeчeниe нa paĸ, cъpдeчни пpoблeми, cъpдeчнo-cъдoви зaбoлявaния, виcoĸи нивa нa xoлecтepoл, peвмaтoидeн apтpит, инфeĸция, ĸapиec и мнoгo дpyги. Зeлeният чaй cъдъpжa aнтиoĸcидaнт, нapeчeн еріgаllосаtесhіn-3 gаllаtе (ЕGСG), ĸoйтo cъщo e пoлeзeн пpи лeчeниe нa paзлични зaбoлявaния. А сега китайски учени установиха, че може да се използва дори и за клетъчна терапия, при която специфично вещество активира група вкарани в организма стволови клетки.

Изследователите са проучили свойствата на протокатехиновата киселина, която се произвежда от организма при консумация на зелен чай. С помощта на генното инженерство специалистите са създали човешки ембриони бъбречни клетки, които се активират в присъствието на протокатехиновата киселина, и ги вкарали в мишки. Гризачите погълнали зелен чай и в резултат на това клетките се активирали.

В рамите на други експерименти учените използвали протокатехинова киселина, за да се подобри технологията за генно редактиране CRISPR-Cas9, при която се внасят изменения в даден участък на ДНК.

В мишките и маймуните зеленият чай активирал клетки, които били имплантирани в панкреаса, за да се лекува диабет.

Клетъчната терапия навлиза в областта на автоимунните заболявания, гастроентерологията, ревматологичните заболявания и още много области на клиничната медицина. Това са молекулярните, таргетните методи на лечение - възможността чрез един ензим или един рецептор (ако той е на повърхността на клетката) да се контролира развитието, обмяната и еволюцията на отделната туморна клетка, без да се влияе на организма.