Много проблеми могат да доведат до появата на чувствителност към светлината, от слънчево изгаряне във вътрешната страна на очната ябълка, до отлепена ретина, мигрени и дори менингит. Но специфичните особености на фотофобията още не са добре разбрани.

Ново изследване откри пигмент, който се оказва, че играе ключова роля за контролирането на циркадните ритми като изпраща информация към визуалния кортекс. Като използва светлина, която не се улавя от другите рецептори на зрението, учените са открили, че стимулирането в тази част от спектъра може да бъде изключително проблематично за някои хора.

Учени от университета в Пенсилвания са изследвали свойствата на пигмента меланопсин с надеждата да открият дали неговото стимулиране може да бъде регистрирано от тази част от мозъка, която отговаря за изграждането на картината на заобикалящата ни среда.

“Меланопсинът е част от нашата зрителна система в продължение на много дълъг еволюционен период и контролира няколко много важни реакции към светлината”, обяснява водещият учен Мануел Спичан, който сега работи в университета в Оксфорд. Една от тези роли е да контролира отварянето и затварянето на ириса съобразно количеството синя светлина, която получава. Реакцията на пигмента в отговор на интензивността на светлината също така помага на тялото да следва нормалния си дневен ритъм.