В някои страни по света обясняват на децата, че луничките са ангелски целувки. За съжаление това не е така.

Тези малки кафяви точици по нашето тяло са просто петънца от пигмент, наречен меланин. Той предпазва нашата кожа от опасното слънчево изгаряне като отразява и абсорбира ултравиолетовите лъчи.

Луничките се появяват главно по две причини - прекалено излагане на слънце или по наследство. Те не са болезнени при допир и могат да се увеличат при излагането на кожата на слънчеви лъчи, без да е защитена.

До голяма степен това дали ще имате повече или по-малко лунички се определя именно от генетичната ви предразположеност. Така например при еднояйчните близнаци разположението на луничките е практически идентично. От друга страна, слънчевите лъчи подхранват производството на меланин и така кожата ви се подготвя за излагането на по-топъл климат. Ето защо няколко дни на слънчеви бани могат по-скоро да доведат до появата на нови лунички, отколкото до желания бронзов загар.

Между другото, британски специалисти от Научно-изследователския център на университета “Кингс колидж” са установили, че наличието на множество лунички по кожата са показател за повишената способност на организма да се противопоставя на стареенето. Оказало се е, че хората с многобройни пигментни петънца имат по-различно устроени хромозоми. При тях те са с по-дълги теломери (крайни участъци на хромозомата, които намаляват при деленето на клетката). Тяхната функция е да защитават хромозомата и ДНК-то от външно въздействие и по този начин удължават срока на нейното съществуване. В резултат се забавя общият процес на стареене. Но тъй като още не е установено каква е точно връзката между многобройните лунички и дългата младост, най-добре не се втурвайте под парещите слънчеви лъчи.