Психичното здраве на всеки човек е свързано с удовлетворяването на тактилните нужди още от съвсем невръстна възраст, пишат редакторите на ABC Fact. Ние всички обичаме да бъдем прегръщани понякога. Този прост невербален жест ни показва приятелство и грижа.

Но прегръдките освен приятни са и много по-полезни за здравето и много и по-важни, отколкото изглежда на пръв поглед.

1. Производство на окситоцин

Окситоцинът (хормонът на любовта) е основният хормон, който се произвежда в процеса на прегръдка, който ни помага да се чувстваме добре и също така помага да установим връзка с близките. Окситоцинът предизвиква чувство на удовлетворение, намалява тревожността и създава усещане за спокойствие. 

2. Укрепване на имунната система

Прегръдката стимулира производството на хормони, които спомагат за борбата с инфекциите и укрепват имунитета. Мекото притискане на гръдната кост стимулира тимусната жлеза, която регулира производството на левкоцити, борещи се с болесттите.

Прегръдката е особено важна за децата. Когато майката прегръща своето бебе, в него се произвеждат окситоцин и ендорфин (хормон на щастието). Тези хормони не само подпомагат имунитета, но също допринасят за образуването на тясна връзка между майката и бебето. Бебетата, които получават достатъчно нежност и внимание от родителите си, се развиват по-бързо, имат по-силен имунитет, развиват чувство на съпричастност и любов.

3. Болкоуспокояващо

С прегръдките се отделя голямо количество ендорфини - морфиноподобни вещества, които намаляват болката и предизвикват чувство на еуфория. Учените обясняват, че по време на прегръдка мозъците на партньорите започват да работят на една честота, вълните на електрическата активност се синхронизират и това помага да се справят с болката и стреса.

Ето защо децата незабавно се втурват към мама, ако се наранят. Веднага щом усетят прегръдка и целува, болката изчезва. Това не е глезотия, а наистина работи.

4. Намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания

Учените отбелязват, че при мъжете и жените, които имат стабилно семейството, рискът от сърдечно-съдови заболявания е намален. Факт е, че те имат достатъчно окситоцин. Породените в прегръдка химични процеси в тялото могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, което на свой ред предпазва сърдечната система.

Прочетете целия материал на сайта на Мениджър Нюз.