Заловиха сериен убиец след 40 години търсене благодарение на генеалогичен сайт

27 април 2018 г., 17:10
3722

Shutterstock

“Убиецът от Златния щат” е бил изключително внимателен на сцените на престъпленията си в продължение на десетилетие и в няколко различни града. Той не е оставял почти никакви доказателства на полицията – никакви отпечатъци от пръсти и никой, освен жертвите, не е бил виждал неговото лице. Но е оставил от своята ДНК, която, обаче, в онези години, не е била полезна на полицията и разследването.

4 десетилетия по-късно, вече в ситуацията на развита ДНК технология, оставеният на едно от местопрестъпленията ДНК материал, е помогнал да се разреши една от най-печално известните убийствени серии в историята на САЩ. Властите оповестиха, че са успели да свържат своя заподозрян с ДНК материала, като са използвали генеалогична служба. ДНК експертизите са показали, че убиецът на поне дузина хора, най-вероятно е Джозеф Джеймс ДеАнджело от Сайтръс хайс в Калифорния.

Следователите са проследили 72 годишния бивш полицейски офицер и пенсиониран механик след като използвали генетичния профил на един от отдалечените роднини на ДеАнджело, коментира заместник областния прокурор Стив Грипи. След като са стеснили кръга от възможни заподозрени, благодарение на възрастта на ДеАнджело, районът, където е живеел, и като са използвали редица скечове, направени от жертви преди много години, властите са успели да го проследят и да вземат мостра от неговата ДНК.

Арестът на ДеАнджело е бил изненадващ и внезапен, и идва цели тридесет години след ужасяващите престъпления, които са тероризирали калифорнийците между 1970 и 1980 година. През 1986 престъпленията са престанали внезапно. Наричан “убиецът от Златния щат” Де Анджело е убил 12 души и е изнасилил 45.

Science Alert

Ключови думи:
Коментари