Изследване на индийски и руски учени установи, че сериозните пропуски по време на шахматни партии карат гросмайсторите да се концентрират, а по-малките ги демотивират и увеличават вероятността от допускане на нови грешки, предаде ТАСС.

Проучването е съвместно между Висшето училище по икономика към Националния изследователски университет на Русия и Индийския технологичен институт в Дханбад. 

Експертите анализират над осемстотин партии, изиграни в престижния шахматен турнир, който се провежда в нидерланския град Вайк ан Зее. Проучените партии са от периода между 2011 и 2020 г., се казва в разпространено съобщение от Висшето училище по икономика в Москва. 

Турнирът се провежда от 1938 г., като в него участват всички най-добри шахматисти в света. Магнус Карлсен е най-честият победител - осем пъти, пише БТА. "Не е рядкост да чуем от коментатори или от играчи след мачове, че след грешка шахматист се обърква и започва да играе още по-зле", казва Дмитрий Дагаев от Катедрата по икономически науки във Висшето училище по икономика в Москва. 

Грубите грешки стимулират състезателите да се концентрират, но по-малка неточност може да доведе до поражение.

Руските и индийските изследователи се интересуват от това колко често участниците в турнира в Нидерландия допускат грешки по време на партиите и какви са последствията от тях. За да получат тази информация, те анализират всички ходове в повече от осемстотин срещи чрез компютърен алгоритъм и разпределят установените грешки в пет категории според тяхната тежест.

Оказа се, че в една трета от случаите водещите световни гросмайстори правят най-оптималните ходове, докато в 57 процента допускат сравнително малки грешки, водещи до загуба на до половин пешка. По-сериозни неточности, предизвикали загуба на между 0,5 и 2 пешки, са допуснати при 12 на сто от партиите, а груби грешки са допуснати от гросмайсторите в 0,69 процента.

На базата на тази информация изследователите анализират как допускането на една от тези пет грешки влияе върху вероятността за повече проблеми в играта. 

Изчисленията на експертите показват, че малките гафове наистина допринасят играчите да бъдат по-малко внимателни в същата игра, особено в последващите ходове. Грешките със средна тежест имат подобен, но не толкова силен и дълготраен ефект. Най-сериозните гафове пък дисциплинират шахматистите и изострят силно вниманието им.

Интересно е, че допуснатите грешки оказват по-голямо влияние върху качеството на шахматната игра, отколкото много други фактори, сред които разликата в рейтингите на състезателите, разположението на фигурите на дъската и играта с черните. Това трябва да се вземе предвид при подготовката на играчите за турнири, за да се подобри качеството на играта им, съветват изследователите.