Дори да се окаже технологично възможно човечеството да изпрати хора на Марс в рамките на следващите едно или две десетилетия, способни ли сме наистина, физически и психологически, да оставим Земята и да колонизираме Червената Планета?

Според когнитивния учен Конрад Сочик от Университета за Информация и Технология в Полша – абсолютно не!

Според него едногодишните Марсови симулации-тренировки на Земята и дори дълготрайните престои на Международната Космическа Станция не могат да подготвят астронавтите за предизвикателствата на Марс.

“Ние не може да симулираме същите физически и условия на средата на Марс, като например Марсианската микрогравитация или продължителното излагане на радиация,” обяснява той.

“В резулат на това, ние не можем да предскажем физическите и биологичните ефекти от продължителен престой на хора на Марс.”

“Човешкото тяло и ум са се развили и са се адаптирали за оцеляване на Земята. Именно затова някои специфични физиологически и психологически предизвикателства на Марс, както по време на пътуването до там така и по време на престоя, ще се окажат твърде трудни за оцеляването на хората.”

Източник: Science Alert