Според статия на изследователи от Кралския колеж в Лондон, публикувана в списание BMC Medicine, е възможно да се предскаже преждевременното раждане.

Учените са взели проби от вагиналната микрофлора на 250 жени в различни стадии на бременност, като у част от тях имало риск от преждевременно раждане, пише deti.mail.ru. 27 от тези жени са родили преди термина.

Предходни изследвания показват, че в течение на бременността бактериите, които се заселват в родовия канал, стават много по-разнообразни и сред тях започват да преобладават лактобацилите.

Но при жените, които са родили преждевременно, именно лактобацилите не били в тези нива, за сметка на потенциално вредни бактерии като стафилококи и стрептококи. 

В хода на изследването е направено и още едно важно откритие - лечението с антибиотици, което обикновено се предписва за предотвратяването на инфекции в ситуация, когато околоплодните води са изтекли преди термина, е приемливо, но не за всички бременни.

У тези, при които лактобацилите били в норма, се наблюдавало тяхното намаляване, за разлика от жените, при които вредните бактерии били завишени - в техния случай антибиотикът действал по-добре.

Оказва се, че изходът на терапията зависи от изначалния състав на микрофлората в родовия канал. Подобни данни говорят за необходимостта от индивидуален подход към дами, които са родили преждевременно.

Надя Горанова / Новите родители