Почти 25% от предписаните рецепти за антибиотици реално не са необходими, пише medikforum.ru. А напразното приемане на антибактериални лекарства прави въпросните микроорганизми резистентни и смъртоносно опасни. Това твърдят учени от САЩ на базата на частни медицински застраховки на пациенти.

Едва 8% от рецептите на болните били напълно оправдани, 23% - абсолютно погрешни, 36% евентуално необходими, а 28% от рецептите лекарите са предписали без документирана диагноза. Авторите на изследването са пресметнали, че така всеки шести възрастен, участвал в проучването, както и 10% процента от децата поне веднъж са получили рецепта за антибиотици, които не сам им били необходими.

Учените от университета в Мичиган, които са направили този математически анализ, са убедени, че подобна практика от страна на лекарите се явява една от основните причини за резистентност към антибиотици. 

Припомняме, че за 2019 година Световната здравна организация смята поносимостта към антибиотици за основна опасност за хората през близките години. Ако ситуацията не се промени и лекарите продължават безконтролно и безсъвестно да издават рецепти за тези лекарства, то човечеството ще се върне в епохата преди изобретяването на антибиотиците, когато туберкулозата, сифилиса или белодробните възпаления са водели до смърт. 

Учените обръщат внимание и върху това, че в някои страни все още е възможно да се купуват антибиотици без рецепта, и хората активно се занимават със самолечение. А това още по-бързо води човешкия род към момента, в който антибиотиците ще се окажат безполезни. 

Редно е още веднъж да напомним, че тези основното предназначение на тези лекарствени препарати е унищожаването на бактериите с цел прекратяване на тяхното размножаване. Антибиотиците са ефективни при кожни инфекции, менингит, стрептококови поражения на горните дихателни пътища, инфекции на отделителната система и бъбреците, някои инфекции на синусите и ушите, бактериална пневмония и коклюш, сепсис и туберкулоза. Категорично антибиотиците не вършат работа при вирусни заболявания, включително грип, простуда, ларингит, бронхит, кашлица и подобни.

Източник: Новите родители