При възпаление на апендицита обичайната практика е операция за отстраняването му. Като всяка хирургична интервенция обаче, тя крие риск от усложнения и по-дълъг период за възстановяване след това. 

И времето, през което детето трябва да „пази“ режим, да не се преуморява, да не спортува, зависи от вида на оперативната техника, която е била използвана.

Английски учени от университета в Саутхемптън са на мнение, че операцията не винаги е задължителна и има добра алтернатива. Това са антибиотиците, които, заедно с болкоуспокояващите , обичайно се предписват преди хирургичната намеса.

Проучване на националната здравна служба на Англия National Health Service (NHS) обхваща над 100 деца на възраст 3 – 15 години от Великобритания, Швеция и Нова Зеландия. Хлапетата са разделени на 2 групи – едните минават през традиционната хирургична операция за отстраняване на апендицита, а на втората група се предписват антибиотици и децата се следят редовно.

И двете групи пациенти били проследени в продължение на една година след операцията или след проведеното лечение.
Лекарите установили, че 6 деца, от тези, които били лекувани с антибиотици, отново получили кризи на остър рецидивиращ апендицит, 3 от оперираните пък получили усложнения – херния и инфекция на раната.

Резултатите ще са от полза на лекарите и на родителите, които трябва да вземат решение дали да се проведе консервативно лечение или да се направи операция.
Според учените 75 на сто от операциите могат да бъдат спестени и да се заменят с антибиотично лечение и стриктно наблюдение на детето.

Новите родители