Повече от 100 години стандартната терапия на апендицита е хирургическа операция. Мащабно финландско проучване обаче предоставя най-убедителните досега доказателства, че много от пациентите с възпален апендикс могат да бъдат излекувани само с антибиотик, съобщи The New York Times

Проучването включва 530 пациенти на възраст между 18 и 60 години, които са се съгласили да бъдат лекувани оперативно или с антибиотици, като изборът на терапия за всеки един  е бил на случаен принцип. Трима от всеки четирима, приемали антибиотици са се възстановили лесно. Болката е изчезнала и те са продължили да водят обичайния си живот. Състоянието на нито един от пациентите, оперирани след провеждане на лечение с антибиотици, не се е влошило заради изчакването.

„Настъпва моментът, когато трябва да изоставим рутинното отстраняване на апендикса при пациенти без усложнения“, посочва в придружаващия доклад д-р Едуард Ливингстън, хирург и редактор на научния журнал JAMA, който не е участвал в проучването.

Изследването е проведено на фона на задълбочаващата се дискусия за рутинното използване на хирургически операции при апендицит – състояние, което засяга около 300 хиляди американци на година.

Новите резултати се отнасят само до случаи без усложнения, подчертава д-р Паулина Салминен, хирург в Университетската болница Турку във Финландия, която е ръководител на проучването, съобщи „Фокус”. Тя и колегите й са изключили 20 процента от пациентите с усложнения - хора с перфорирани апендикси или коремни възпаления, както и тези с апендиколит. За да разграничат случаите на усложнения, финландските лекари са използвали компютърна томография, която по думите на д-р Ливингстън е “почти перфектна за поставяне на диагноза”.

Източник: Мениджър Нюз