Често казваме, че наситените мазнини са нездравословни, вредни, опасни… Дали наистина е така обаче? Не всички са съгласни с тези твърдения и въпросът „Вредни ли са наситените мазнини?“ всъщност се оказва спорен…

Защо наситените мазнини се смятат за вредни?

В продължение на десетилетия различни учени и изследвания показвали, че прекомерният прием на наситени мазнини в менюто на всеки човек може да предизвика здравословни усложнения… Препоръките обикновено били за спазване на диета с „ниско съдържание на мазнини“ като най-добрия начин за намаляване на риска от сърдечни усложнения и други сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това, доста изследователи сега твърдят, че наситените мазнини може да не са толкова вредни по своята същност и могат да бъдат включени като част от здравословният хранителен режим на всеки от нас, в умерени количества разбира се. Като все пак се препоръчва замяната на наситени мазнини с ненаситени такива, където е възможно, за да се понижи риска от заболявания още повече.

Нещо повече, въпреки че се препоръчва пълното избягваме на наситените мазнини и много хора странят от тях вече десетилетия наред, за същото това време се наблюдава недвусмислено нарастване на затлъстяването в западните общества и процента хората със сърдечно-съдови проблеми върви нагоре. Като според някои това се дължи не толкова на консултацията на мазнини, колкото на все по-често срещаните в менюто ни преработени и полупреработени храни. Както и преяждането с тях.

Така че е нормално човек да се почувства малко объркван сред морето от конфликтна информация по темата. Ето защо, в тази статия ще си обясним подробно какво представляват наситените мазнини и ще обобщим открията на най-новите изследванията върху храненето, за да се опитаме да си дадем обоснован отговор на въпроса „трябва ли да ги избягваме или не?“.

В каква храна се съдържат наситените мазнини?

За наситените мазнини най-общо може да се каже, че се съдържат предимно в животинските продукти в менюто ни, както и в някои тропически масла. Ако отвориш хладилника си, най-вероятно ще откриеш наситени мазнини в:

- Млякото

- Сиренето

- Маслото

- Свинско, говеждо, агнешко и птиче месо

- Кокосово и палмово масло

Как влияят наситените мазнини на здравето?

Многобройни проучвания показват, че приемът на наситени мазнини увеличава рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително повишен LDL (лош) холестерол. LDL транспортира холестерола в тялото. Колкото по-голям е броят на LDL частиците в тялото ни, толкова по-голям е рискът от сърдечни заболявания.

Доказано е, че приемът на наситени мазнини увеличава и съотношението LDL (лош) към HDL (добър) холестерол, което е друг рисков фактор за сърдечни заболявания.

HDL наричаме „добър“ холестерол, защото предпазва сърцето. Ниските нива на този полезен холестерол са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания и сърдечно-съдови усложнения. Изследванията обаче показват също, че широко-препоръчваните полиненаситените мазнини също потенциално могат да намалят защитните ефекти на HDL върху сърцето.

Заключенията за ефекта на наситените мазнини върху здравето ни, обаче, далеч не са безспорни. Има и изследвания, които не показват значителна връзка между консумацията на наситени мазнини и смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Всъщност, изследователите смятат, че рискът от подобни усложнения е по-голям при диети с прекалено висок въглехидратен прием.

Прекаляването с наситените мазнини се свързва и с други отрицателни ефекти върху здравето, като повишено възпаление, рак и умствен упадък.

Някои изследвания показват повишено производство на възпалителни протеини в тялото при диета с завишена консумация на наситени мазнини, в сравнение с режим, съдържат предимно ненаситени такива.

Въпреки това, други проучвания върху хора със затлъстяване не откриват значими връзки между наситените мазнини в менюто им и възпалителните процеси в тялото.

За наситените мазнини се споменава понякога и че вредят на апетита, метаболизма и умствените функции, но зад тези твърдения не стои почти никаква научна подкрепа, така че можем да ги наречем по-скоро „спекулации“.

Не всички наситени мазнини са еднакви!

Въпреки че изследванията на пръв поглед показват, че консумацията на някои видове храни с високо съдържание на наситени мазнини може да повлияе неблагоприятно на здравето, важно е да имаш предвид, че не всички наситени мазнини са еднакви.

Например, диета с високо съдържание на наситени мазнини под формата на бързи закуски, пържени продукти, сладки печени изделия и преработени меса вероятно ще повлияе на здравето по различен начин от диета с високо съдържание на наситени мазнини под формата на пълномаслени млечни продукти, качествени (хранени с трева) животински меса и кокос.

Трябва ли да изключиш наситените мазнини от менюто си?

Не. Не е нужно напълно да избягваш наситените мазнини в храната си (а и няма да ти е лесно да го направиш).

Достатъчно е да ограничиш приема им до препоръчителни количества (препоръчва се не повече от 5-6% от общия прием мазнини за деня да идва от наситени мазнини), както и да си ги набавяш предимно от качествени непреработени храни, а не от полуфабрикати и дълбоко-запържени изделия.

За съжаление, когато се говори за наситени мазнини в повечето изследвания и статии по темата, те често се слагат под общ знаменател и дори се комбинират наравно с наистина вредните трансмазнини, а това обърква хората и ги кара да странят напълно от наситените мазнини, когато подобно крайно ограничение далеч не е наложително.

В обощение…

Въпреки, че с десетилетия сме гледали на наситените мазнини като на върл противник на здравето ни, проучванията от последните години стават все по-точни и описателни и показват, че здравословните, питателните храни, дори и с високо съдържание на наситени мазнини, могат да бъдат включени като част от здравословния, добре балансиран хранителен режим на всеки човек, без да представляват риск за здравето му.

Не е нужно пълно ограничение и изключване на този тип храни от менюто ни. Достатъчно е да се следва само препоръчителният дневен прием за тях, както и за всяка друга храна, която консумираме.

Автор: Страхил Иванов