Михаил Лебедев от Центъра по молекулярна диагностика в Москва заяви, че пясъкът по плажовете край реките и езерата представлява благоприятна среда за размножаване на микроби и бактерии. В края на краищата той никога не се обработва с дезинфекциращи средства. 

След като попаднат в организма ни през миниатюрните ранички по кожата, тези микроби и бактерии заплашват да ни заразят с най-разнообразни паразитни болести и да доведат до микоза и кандидоза.

Според Лебедев най-опасен е влажният пясък. Когато е сух и горещ обаче, рисковете са по-малки (макар и да съществуват). Ето защо не е препоръчително да се заривате с пясъка или да строите пясъчнифигури. 

Ако почивате на плажовете край реки и езера, може да се заразите с най-различни инфекции. В пясъка живеят най-обикновените патогенни гъби, глисти и бактерии. Спорите на гъбите проникват лесно в стъпалата, които са се накиснали добре във водата.

Друг разпространен проблем, свързан с къпането, е появата на сърбеж. Причината за това са церкариите – личинки, паразитиращи в кръвта на водоплаващите птици и дребните гризачи, които попадат във водата заедно с изпражненията им. Тези микроорганизми се закрепват за кожата на човека и проникват в нея, като отделят особен секрет. Това предизвиква алергична реакция, кожата се зачервява, появяват се обриви и започва силен сърбеж. Церкариите обитават в застояла вода, но могат да попаднат в морето, ако то е замърсено от битови отпадъци или в него се влива река.