Съществуват най-различни новаторски методи за генериране на електричество. Този обаче би трябвало да е най-готиният от всички, пише Science Alert.

С помощта единствено на два водни потока, течащи през метална мрежа, и две бобини Дерек от Veritasium показва как можем да създадем искри от 5000 до 1000 волта! Стига да искате, можете да повторите експеримента, наречен Бурята на Келвин, и вкъщи.

В новия епизод Дерек разказва повече за физиката зад този опит (първоначално той го демонстрира със съдействието на екипа на „Игрите на глада“). И така, какво всъщност се случва по време на Бурята на Келвин и ако е възможно да произвеждаме електричество от падаща вода, защо не го правим всеки път, когато вали?

Както Дерек обяснява, процесът включва доста проста, но забележителна физика. Като цяло водата е с неутрален заряд – всички плюс или минус молекули се самоизключват. Докато текат две струи обаче, се създава естествена вариация и понякога едната страна ще стане по-отрицателен заредена от другата.

Какво прави Дерек? Той свързва лявата мрежа към най-горния кръг на дясната бобина. Това означава, че ако мрежата стане с негативен заряд заради водата, течаща през нея, това ще накара и пръстена да стане със същия заряд. Въпросния отрицателно зареден пръстен привлича положително заредените водни молекули и в края на краищата прави целия поток с положителен заряд.

Всичко това довежда до два потока с различен заряд. Единият е положителен, докато другият – отрицателен. С течение на времето зарядът става толкова силен, че започва да прескача от отрицателната към положителната страна на метала, предизвиквайки искри електричество.

Макар и да е особено впечатляваща и семпла система, тя не може да генерира достатъчно електричество, което да захранва нашите домове. Изгледайте видеото, за да видите всичко това в действие: