Женева. Учените успешно са изложили на светлина отделени атоми атиматерия, като целта на изследването е била да се открие дали те ще реагират различно от обикновените атоми, пише Фокус. За първи път физици успяха да контролират антиматерията за достатъчно дълго време, за да измерят пряко нейното поведение и да го сравнят. 

Това постижението е резултат от работа в продължение на две десетилетия и отваря нови пътища за изучаването на антиматерията. „Това е причината за създаването на ЦЕРН“, заяви Джефри Хангст, говорител на експеримента „АЛФА“ в ЦЕРН и преподавател в Университета Орхус в Дания. 

Изследването, публикувано тази седмица в Nature, показва, че антиводородният атом реагира по същия начин като водородния атом, когато е изложен на светлина. Ако не беше, учените трябваше да преосмислят разбирането си за физиката. 

Антиматерията е идентична на материя, с изключение на това, че всичко в атомите й е с противоположния знак: отрицателният заряд е положителен и лявото става дясно. Физиците вярват, че Големият взрив е създал еднакво количество материя и антиматерия, но нито една от сегашните научни теории не може да обясни защо вселената се състои основно от материя. Новите открития не отговарят на този въпрос, но изключват възможността това да се дължи на естествена характеристика на атомните антиматерия.