Учени възстановиха изгубени спомени чрез светлина

04 октомври 2017 г., 21:20
236

Shutterstock

Спомените, които изчезват при болестта на Алцхаймер, не са загубени завинаги, пише CNET, цитиран от агенция Фокус. Нещо повече, изследователи са демонстрирали, че те могат да бъдат възстановени.

Екип, ръководен от Сусуму Тонегава от Центъра за генетика на невронните вериги RIKEN-MIT, успешно е използвал техника, наречена оптогенетика, за да възстанови спомени в мозъка на лабораторни мишки, болни от Алцхаймер. Това показва, че заболяването засяга извикването, а не формирането и съхранението на спомени. Проучването дава надежда, че свързаното със загуба на паметта състояние може да бъде обратимо и при хора.

Оптогенетиката е инвазивна техника, която включва директно насочване на светлинни импулси към генетично маркирани клетки. Методът може да служи за контролиране на невронна активност, но засега не се използва при хора. „Това е проучване, което има за цел да тества концепция,“ казва Сусуму. „Дори, ако изглежда, че даден спомен е изчезнал, той все още е там. Въпросът е как да го възстановим.“

Екипът е установил, че дендритните разклонения са от ключово значение за възвръщането на спомени, поне при мишки. Това са малки издатини в дентритите на невроните, които са отговорни за образуването на синапсни връзки. Обикновено дентритните разклонения се формират по естествен път при генериране на спомен.

При опитните мишки с Алцхаймер дендритните разклонения са се скъсили с развитието на болестта. Чрез фибро-оптична светлинна стимулация, изследователите са били в състояние да регенерират разклоненията и спомените на мишките са били възстановени.

Страници

Ключови думи:
Коментари