Идеята за прозрачни човешки органи и изглеждат като нещо, излязло от лабораторията на някой луд учен. Тези невероятни творения обаче не са дело на д-р Франкенщайн, а на екип под ръководството на Али Ертюрк от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. Те биха могли да проправят път за създаването на нови 3D принтирани биооргани в близкото бъдеще.

Учените са използвали специална технология (посредством разтворител), за да създадат прозрачни бъбреци или мозъци. Впоследствие органите са подложени на лазерна сканираща микроскопия, за да се улови цялата структура, включително кръвоносните съдове и всяка клетка на съответното й място.

По този начин учените напечатват "скелето" на органа. След това запълват триизмерния принтер със стволови клетки, които функционират като мастило и са инжектирани на правилното място, създавайки функционален орган. 

Методът е приложен както върху мишки (снимка тук), така и върху човешки мозък (снимка тук).

Ертюрк увери, че получените резултати са крачка напред към триизмерно принтиране в медицината. "Досега на триизмерно принтираните органи липсваше детайлна клетъчна структура, защото са базирани върху изображения на компютърната томография. Сега можем да видим къде се намира всяка клетка в прозрачните човешки органи и да направим точно копие, използвайки технология за триизмерно биопринтиране, за да създадем реален функциониращ орган. Смятам, че сега сме много по-близо до създаване на реален човешки орган."