Искам обувки, каквито никой друг няма. И самолет, череп и чаша с осем дръжки.

Този е луд или е замислил нещо опасно, ще си помислите. Не, не ме подозирайте – няма да се замесвам в черна магия, нито в атентат. Планирал съм нещо още по-шантаво – ще си направя всичките тези неща сам. При това не от клечки, пластилин и парцали. Ще са като истински, всъщност ще са истински.

Вече са във въображението ми и много скоро ще ги принтирам. И това ще е само началото!

Добре дошли в света на триизмерното принтиране!

То може да звучи като далечна и недостъпна техника, но на практика се оказва, че е за (почти) всеки. Възможностите пред 3D сътворението са практически неизчерпаеми: в главата ви се ражда нов дизайн, скицирате го с помощта на съответния софтуер и след това го принтирате триизмерно, без дори да се замисляте дали отделните елементи си пасват, как се свързват помежду си и изобщо ще можете ли да ги нагодите. С тази гениално проста стратегия всеки може да направи почти всичко. Ще дойде ли денят, в който индивидуалният дизайн напълно ще измести масовата продукция?

Още сме далеч от този момент, но 3D принтирането като технология се разви изключително бързо през последните години. До неотдавна машините, които можеха да го извършват, бяха истински гиганти, тромави и баснословно скъпи. Днес триизмерните принтери вече са малки и много по-достъпни. И все по-уверено се настаняват не само в офиси, но и по домовете.

Именно 3D притнирането е във фокуса на Additive Days 2020 -

международно събитие, което се провежда веднъж годишно в София, България. В своята същност то е посветено на споделянето на знания, обмен на контакти и зареждането с вдъхновения.

Балканският фестивал за адитивно производство е благоприятна възможност за стартирането на нови колаборации и инициативи. Събитието подпомага по-доброто разбиране на ролята на 3D принтирането в различни сфери: инженерство, медицина, бизнес и икономика, наука, образование, архитектура, дизайн, мода и други.

„Навлизаме във време, в което потребителят вече е и дизайнер, и производител!“ Това дръзко изказване е на Карл Бас, изпълнителен директор на лидера в дизайнерския софтуер Autodesk. „Нещо повече, оттук нататък целият процес на производство и използване на нещата около нас ще се промени“, смята Бас. Според него Autodesk 123D може да създаде дизайн на готов за триизмерно принтиране предмет само на базата на няколко снимки от различен ъгъл, направени дори със смартфон. „Хората искат да участват все по-активно в дизайна на своите продукти. Смартфоните и таблетите са цеховете и поточните линии на бъдещето“, убеден е Карл Бас. А оттам до 3D принтирането има само една крачка.

"Очаквам принтирането все повече да заема място в производствата на реални крайни продукти. Принтирането дава възможност да правим умно и гъвкаво производство: там където искаме, толкова бройки колкото са ни необходими, без излишни разходи, заготовки и помощни инструменти и не на последно място с необходимите свойства и геометрии, от които имаме нужда. - коментира пред Мениджър Нюз Боян Пехливанов, управител на B2N - компанията, която организира Additive Days. - След като с времето самите материали стават по-добри и повече като разновидности, технологиите стават по-бързи и по-достъпни, реално нищо не спира тази технология да навлезе масово в производствата и да ни даде много нови възможности в много различни сфери!

Но какво всъщност представлява триизмерното принтиране?

Мислете за него като за добре познатата ви факс машина, която ви позволява да правите копия на неща, без оригиналът да присъства физически. Един принтер се състои от две основни части: скенер и принтиращо устройство. Триизмерният скенер „прочита“ зададения дизайн, след което подава инструкции на принтера, който пресъздава обекта в триизмерна форма. Тъй като цялата информация е цифрова, промените се нанасят много по-бързо, което позволява максимална прецизност при принтирането.

В зората на 3D принтирането изработката на един предмет отнема повече от 12 часа, единственият материал, който може да се използва за моделите, е пластмаса, а много малка част от произведеното е наистина функционално. Днес това е забравена история от романтичните времена.

„Материалите, които днес използваме при принтирането, скоро ще бъдат толкова добри, колкото и онези в заводите. Това ще даде възможност на хората да моделират всеки предмет според конкретните си изисквания“, убеден е Ерик Карел, шеф на френската компания Sculpteo, която е сред пионерите на комерсиалното 3D принтиране. „Много скоро вместо да купувате конфекция, ще плащате за предмети, направени специално за вас.“

Карел, който основава Sculpteo, твърдо вярва, че новата технология ще се превърне в двигател на следващото индустриално поколение.

Gallery
Gallery
Gallery
Gallery