Приемането на витамини може би е виновно за няколко хиляди смъртни случаи годишно в Германия, смята швейцарският професор по медицина Петер Юни.

Професорът анализира многобройни проучвания, посветени на сравнението на действието на витамини и плацебо.

В едно от тях участват над 29 000 мъже пушачи на възраст 50-69 години. Резултатите сочат, че при тези от тях, които приемали бетакаротин (който се превръща във витамин А в организма) рискът от белодробен рак е с 18 на сто по-висок. До същия извод: че повишеното приемане на витамини повишава значително смъртността, и то при витамин А, Е и бетакаротин, стига и анализът на 70 други изследвания с общо 230 000 участници. При витамин С и при селен не се наблюдава такъв ефект. Затова авторите на анализите препоръчват да не се приемат допълнително витамини.

Федералният институт за оценка на рисковете в Берлин също съветва здрави хора, които нямат необходимост от повишени дози витамини, да не пият хапчета.

„Първоначалното предположение, че антиоксидантното действие на витамините предпазва от рак, се оказа невярно“, обяснява Диана Рубин, началник отдел „Хранителни рискове“ в института.