Изплащането на заемите с високи лихви изглежда най-логичният начин да си върнете контрола над финансите си. Но изплащането първо на най-малките дългове може да ви снабди с мотивацията да се освободите дори от най-тежките дългове, сочи изследване на Journal of Marketing Research.

"Важно е да се постигнат тъй наречените "малки победи". Изплащането първо на по-малките дългове дава на потребителите начален тласък, който в крайна сметка да ги доведе до изплащането на всички дългове."  Това твърдят авторите на изследването Александър Браун и Джоана Н. Лаи.

"Причината е, че постигането на една малка цел дава мотивация за справяне и с по-големите цели."

Учените установили, че участниците в изследването са изпълнили дадената им досадна задача най-бързо, когато е била разделена на части с нарастваща дължина. Имали са вариант с намаляваща дължина и с равни части, но и в двата случая са се справили по-бавно.

Последвалият анализ показва, че хората ускоряват темпото, когато доближат края на Excel-ските колони и забавят в началото. Мотивацията се увеличава, когато наближава краят на задачата.

В крайна сметка, те изпълнявали задачите по-бързо, когато били подредени от най-дребни до най-обемни, потвърждавайки, че "малките победи" действително създават ускорение и повишават мотивацията.

"Увеличените мотивационни ползи от "малките победи" могат да помогнат при изплащането на дълговете, като започнете от по-малките към по-големите, без да обръщате внимание на лихвите", пишат Браун и Лаи.

"Въпреки това има ограничения кога този подход е ефективен. Увеличаването на мотивацията може да не успее да компенсира допълнителните лихва, която се трупа, докато не плащате."

Източник: Business Insider