Сигурно би ви се струвало логично най-напред да изплатите онзи заем, който има най-висока лихва. По този начин ще възвърнете контрола над финансите си, нали така?

Всъщност – грешите.

Ако изплатите най-малките си дългове, вероятно ще получите нужната мотивация, за да се отървете дори и от най-тежките си задължения, сочи проучване, публикувано в Journal of Marketing Research.

“Когато изплащаме малките си дългове, постигаме т.нар. „малки победи“. Те могат наистина да мотивират хората и в края на краищата да им помогнат да изплатят всичките си задължения“, коментира авторите на проучването Александър Л. Браун и Джоана Н. Лахей от Университета Тексас A&M.

Учените са открили, че участниците в техния експеримент са изпълнили една по-сложна задача, когато тя е била разбита на малки части с възходяща продължителност (а не низходяща или равна).

Допълнителните проучвания показват, че хората забързвали работата си, когато стигали към края в таблиците на Excel, а не в самото им начало. Мотивацията ставала все по-голяма, колкото повече доближавали финала.
Като цяло хората изпълнявали задачите по-бързо, когато започвали от по-малкия елемент и се движели постепенно към по-големия. Това доказва, че малките победи наистина са ефективни.

„В някои случаи може и да е полезно най-напред да си платите по-малките дългове, игнорирайки лихвите - пишат Браун и Лахей. – Съществуват обаче известни граници. Увеличаването на мотивацията няма да компенсира допълнителната лихва, натрупана вследствие на по-късното плащане.“