Учени откриха верижна реакция, която обяснява защо собствените ни тела могат да се обърнат срещу здрави клетки, и това може да трансформира начина, по който гледаме на автоуминните заболявания, както и начина, по който ги лекуваме.

Реакцията, открита след четири години изследвания при мишки, е описана като „влак беглец“, където една грешка кара тялото да развие много ефективен механизъм да атакува само себе си.

Изследването се фокусира върху клетки тип В. Обикновено това са клетки, които произвеждат антитела и програмират имунните клетки да атакуват нежеланите антигени (или чужди субстанции), но учените откриха „прекъсвач“ в този тип клетки при мишките, който изкривява това поведение и води до автоимунни атаки.

„В момента, в който поносимостта към собствените тъкани е изгубена, верижната реакция е като влак беглец, казва един от авторите на изследването, Майкъл Каръл от Детската болница в Бостън и Харвардската медицинска школа.

Имунната реакция срещу собствените протеини на тялото, или антигени, изглежда точно така, както реакцията към чужд патоген.“

Тези объркани B-клетки могат на свой ред да обяснят биологичния феномен, известен като „епитопно разпространение“, при който телата ни започват да ловят различни антигени, които не би трябвало да бъдат в „черния списък“ на имунната ни система.

Този феномен е наблюдаван в лабораторни условия, но учените досега не бяха наясно как се случва той и защо автоимунните заболявания се развиват във времето, така че да се насочват срещу един непрекъснато разширяващ се каталог от здрави органи и тъкани.