Всеки има белег, който би искал да изчезне. Няма значение дали сте го получили след хирургична операция, несръчно бръснене или падане от велосипед на 5 годинки. 

Да, днес науката и медицината са напреднали доста и могат да се направят един куп неща за белезите. Въпреки това учените пак направиха пробив в това отношение. Те откриха начин как да направят така, че пресните рани да зарастват като нормална и здрава регенерирана кожа.

Досега това се смяташе за невъзможно при бозайници.

“Реално ние манипулираме зарастването на раната така, че да доведе до кожна регенрация вместо до образуване на белег,” обяснява Джордж Коцарелис от университета в Пенсилвания.

“Тайната е първо да регенерирате фоликулите на космите. След това мазнината ще се регенерира в отговор на сигналите от тях.

Ако някога сте се чудили защо белезите изглеждат по-различно от нормалната кожа, то това е така, тъй като при тях липсват мазни клетки или фоликули на косми.

Типът кожа, която се регенерира над малка и повърхностна рана, е изпълнена с мазни клетки, наречени адипоцити (досущ като кожата, с която се раждаме). Това означава, че рано или късно двете се сливат и раната заздравява.

Белезите обаче са изградени почти изцяло от миофибробласти. В тях няма мазни клетки. Затова вместо да се сливат с обкръжаващата ги кожа, веднъж щом раната заздравее напълно, те придобиват различен външен вид. Завинаги.

Същото важи и за застаряващата кожа. С течение на годините ние губим адипоцитите, което води до обезцветяване и дълбоки и необратими бръчки.

Учените обаче откриха, че вече съществуващите миофибробласти могат да бъдат превърнати в адипоцити. С други думи – докато раната заздравява, белезите ще се преобразуват във регенриращата се кожа.

„Тези открития показват, че след нанасянето на раната имаме потенциалната възможност да накараме тъканта да регенерира, а не да доведе до образуването на белег“, казва Максим Пилкус, един от ръководителите на проучването.

Цялото проучване можете да прочетете в Science.

Източник: Science Alert