Учени се готвят да променят начина, по който се дефинира килограмът, предава Би Би Си. 

Още от XIX век еталонът за 1 килограм е метален цилиндър, изграден от платина и иридий. Според експерти обаче тази материална дефиниция вече е остаряла. Причината според тях е, че съвременните замърсители на въздуха са оказали негативно влияние на цилиндъра и са довели до неговата дестабилизация. С други думи, заради корозията, той може да не покрива вече съвсем точно абсолютната стойност на 1 килограм.

Металният цилиндър, наричан "Le Grand K", се съхранява заключен в специален сейф в Париж. Очаква се изследователите да гласуват да се освободят от него в полза на дефинирането на килограма чрез електромагнитна сила. Решението ще бъде взето на Голямата конференция за тежести и измервания в Париж, която предстои. 

"Le Grand K" е еталон на международната система за измерване на тежести от 1889 г. насам. Той има и няколко много близки реплики. В свят, в който абсолютно точното измерване е от ключово значение в много области обаче, като разработването на лекарства, нанотехнологиите и прецизното инженерство, мнозина смятат, че времето му си е отишло.

"Живеем в съвременен свят. Вредните частици във въздуха са вече повече, отколкото тези през 19-ти век. Някои от тях успяват да се залепят по цилиндъра и се налага да го почистим със специални материали. С всяко чистене рискуваме масата му да намалее", коментира физикът д-р Йан Робинсън.

Идеята е вместо метален цилиндър, да се използва електромагнитна сила, посочва БНТ. Алтернативата, която ще бъде предложена на конференцията, се нарича константа на Планк. За нейното определяне ще се използва специален уред, който може да определи масата на едно тяло по атомен начин.

Прочетете целия материал на сайта на Мениджър Нюз.