Учените откриха редки генни вариации, които могат да повишат риска от затлъстяване до шест пъти, съобщава ДПА.

Изследователи от Съвета за медицински изследвания (MRC) във Великобритания са идентифицирали генетични варианти в два гена, които оказват едно от най-големите влияния върху риска от затлъстяване, открити до момента.

Експертите предполагат, че откритите редки варианти в гените BSN и APBA1 са едни от първите идентифицирани гени, свързани със затлъстяването, при които повишеният риск се наблюдава едва в зряла възраст.

Професор Джайлс Йо, автор на изследването, работещ в отдела за метаболитни заболявания на MRC, обясни: „Идентифицирахме два гена с варианти, които оказват най-силното въздействие върху риска от затлъстяване, което някога сме наблюдавали. По-важното е обаче, че едната от вариациите е свързана с появата на затлъстяване в зряла, а не в детска възраст. По този начин се прави връзка между генетика, невроразвитие и затлъстяване“.

Изследователите са използвали данни от Биобанката на Великобритания и друга информация, за да извършат генетично секвениране на повече от 500 000 души.

Те установили, че генетичните варианти в гена BSN, (известен също като Bassoon), могат да повишат риска от затлъстяване до шест пъти. Той е свързан и с повишен риск от неалкохолна мастна чернодробна болест и от диабет тип 2.

Установено е също, че вариантите на гена BSN засягат един от 6500 възрастни.

За разлика от гените за затлъстяване, идентифицирани в предишни проучвания, вариантите в BSN и APBA1 не са свързани със затлъстяването в детска възраст.  Това кара изследователите да смятат, че може би са открили нов биологичен механизъм за затлъстяването. Те допускат, че свързаната с възрастта невродегенерация влияе върху контрола на апетита.

Откритията са публикувани в сп. Nature Genetics.